Artvin Adı Nereden Geliyor?

Artvin
Artvin ili Karadeniz’in yeşilliklere büyünmüş olan illerinden birisidir. Artvin ismi nereden geliyor konusunda çok sayıda şehir efsanesi bulunmaktadır. Yaşanan bu durum da şehrin adının nereden geldiği konusunda anlam karmaşası yaşanmasına neden olur. Tüm bu nedenlerden dolayı Artvin şehir hikayesi hakkında doğru bilgilere ulaşmak için incelemeler yaptık ve elimize geçen bilgileri sayfamıza ekledik.
Özellikle Gürcü milletinin çoğunlukta olduğu Artvin ilini sizler için inceledik. Bilhassa tabiat güzelliği sebebiyle Artvin ilinin büyüsüne kapılmamak gerçekten imkansızdır. Artvin ilimizin adı şöyle meydana gelmiştir. Kıldiyet Dağı’nın dik yamaçları üstüne İskitler tarafınca kuruldu. Sık görülen bir inanışa göre Artvin ismi, şehri kuran İskit hükümdarının isminden gelir. Sözcük, önceleri Artvani, sonrada Artvini şeklinde söylenmiş, zaman içinde Artvin’e dönüşmüştür.
Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu’nun diğer kesimlerinden keskin çizgilerle ayrılır. Yüzey şekilleri fazlaca engebelidir. İklim çeşitliliği çoktur. İlin en mühim akarsuyu, 1956 yılına kadar ismini veren Çoruh Nehridir. Artvin boğalarıyla ünlü bir il olup sembolü boğadır. Artvin il topraklarının ortalama %55’ini ağaçlık yerler kaplamıştır. Murgul’da bakır cevheri mevcuttur. Tarihte çoğu zaman Livane ve Çoruh ismiyle bilinir.
Artvin ismi nereden geliyor konusunda elimizde yer alan bilgiler bu şekilde. Artvin isminin nereden geldiğine dair daha net bilgiler elinizde mevcutsa bunları bizlerinde bilgilenmesi adına paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Batman Adı Nereden Geliyor?

Amuderya Nehri Nerededir?