Diyarbakır İsmi Nereden Geliyor?

Diyarbakır
Kendisine has kültürel yapısı ile birçok ilimizden farklı olan Diyarbakır ili, birçok kişinin görmek istediği ancak gitmekte çekindiği illerden birisidir. Son zamanlarda terör olaylarının durması ile birlikte en çok ziyaret edilen iller sıralamasında baş sıralara gelen Diyarbakır ili adına çeşitli efsaneler türetilmiş olan bir ilimizdir. Diyarbakır ismi nereden geliyor konusu özellikle şehirde ikamet eden kişiler tarafından merak edildiği için sizlere Diyarbakır şehir ismi efsanesi hakkında bilgi vereceğiz. Şehir ismi ile alakalı çok sayıda hikaye bulunsa da bizler sizlere en doğru bilgileri aktarmaya çalışacağız.

 Her kentin bir efsanesi olduğu gibi Diyarbakır şehrimizin adının da nereden geldiğine dair bir hikayesi yer almaktadır. Bu makale dizimizde sizlere Diyarbakır adının nerden geldiği hakkında detayları paylaşmak istiyoruz. Verdiğimiz bilgiler sayesinde bu ilin isminin nereden geldiğini öğrenebilirsiniz.

 Bakır ülkesi manasına gelmektedir. Bu adın kaynağı Diyar-ı Bekir’dir. Bekir’in ana vatanı demektir. Bunun sebebi de Bekir b. Va’il isimli Arap göçebe boyunun buraya yerleşmiş olmasından kaynaklanır. Diyarbakır’ın antik ismi Amid yahut Amed’dir. Gelen yahut bizim demektir. Dede Korkut kitabında Amid’e Hamid de denilmiştir.

 Türk milleti olarak ilk başlarda Artuklular’a hane sahipliği yapan Diyarbakır şehrimiz etraf illere göre gelişmişliğiyle dikkatimizi çekmektedir. Ulaşım yollarına yakın bir il olmasından dolayı yatırımcıların gözdesi haline gelen bu ile yıl içerisinde çok sayıda yatırımcının yatırım yaptığı biliniyor.

 İstihdam kapasitesi her geçen gün artan illerden birisi olan Diyarbakır ili özellikle tarihi dokusu ile de dikkatleri çekmektedir. Tarihi değeri olan mimarı yapılar ilginizi çekiyorsa bu ili kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Batman Adı Nereden Geliyor?

Artvin Adı Nereden Geliyor?

Amuderya Nehri Nerededir?