Bartın Adı Nereden Geliyor?

Bartın

Bartın isminin nereden geldiğine dair çok sayıda şehir efsanesi bulunmaktadır. Olayın derinliklerinde mitoloji yer aldığından dolayı neredeyse önüne gelen her kes bir hikaye uydurmuştur. Bu nedenden dolayı Bartın ismi nereden geliyor konusunu inceledik ve efsaneler arasında yer alan doğru bilgilere ulaştık.
Karadeniz Bölgemizin batı kısmında bulunan ve 1991 senesinde il olmuş olan Bartın şehrimizi sizler için inceledik. Evvela Bartın adının nerden geldiğini sizinle paylaşmak istiyoruz. Parthenia’dan Bartın’a dönüşen ismin kaynağı Parthenios’dur. Bartın ırmağının eski çağdaki ismi olan Parthenios; Yunan mitolojisinde, Okenaus’un evlatlarından birisi ve Sular Tanrısıdır.
Sular ilahı ya da Olağanüstü akan su anlamlarına gelmektedir. Bir diğer manası da Genç Bakire yahut Genç Kızlar için koro türküleri. Genç Bakire ise, tanrıça Athena’nın bir sıfatı. Bartın Irmağı ve kolları tarafınca derin bir şekilde parçalanan arazi fazlaca engebeli bir görünüme sahiptir. Irmağın genişlediği bölgelerde ve dağların fazla dik yamaçları içinde dar ve derin vadiler bulunur. Şehir merkezlerine gidildikçe düz ovalar çoğalmaktadır.
Bartın ili en az nüfusu olan illerimizden birisidir. Şehrin sakinliği özellikle emekli olduktan sonra sakin bir yerde ikamet etmeyi tercih eden kişiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Gerekli düzeyde yatırımlar yapılacak olursa bu ilimizin de kısa süre içerisinde gelişeceğini düşünüyoruz.
Bartın ismi nereden geliyor konusunda sizlere aktaracaklarımız bu şekilde. Sizlerde Bartın şehir efsaneleri hakkında bildiklerinizi anlatarak bilgilenmemizi sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Batman Adı Nereden Geliyor?

Artvin Adı Nereden Geliyor?

Amuderya Nehri Nerededir?